inspirerende inrichting

5 eenvoudige tips om je werkplek te optimaliseren

Kleine aanpassingen kunnen jouw werkplek al prettiger maken en je gemoedstoestand positief beïnvloeden.

5 eenvoudige tips om je werkplek te optimaliseren

Kleine aanpassingen kunnen jouw werkplek al prettiger maken en je gemoedstoestand positief beïnvloeden.

Kleine moeite groots effect: 5 eenvoudige tips om je werkplek te optimaliseren

De start van het nieuwe jaar is het perfecte moment voor verandering.
Tussen ons gezegd: dit kan natuurlijk op elke willekeurige andere dag ook, maar toch is er iets speciaals aan die nieuwjaarsdag waardoor we ineens gaan nadenken over het veranderen van onze gewoontes.
Op het werk kan dit bijvoorbeeld zijn dat je ontevredenheid bent over je rommelige werkplek, en dat je je leven op dit vlak wil beteren. Je hoeft er natuurlijk niet meteen in door te slaan en je gewoontes 180 graden te keren, maar met wat kleine aanpassingen kun je jouw werkplek al prettiger maken en je gemoedstoestand positief beïnvloeden, wat weer effect zal hebben op je resultaten.

1. Verbeter de ruimte om je heen

Begin met evalueren van wat er is. Bekijk je bureau en de ruimte er omheen eens goed, en stel jezelf de volgende vragen:

Is jouw werkplek goed verlicht?
Niemand wil werken op een werkplek zonder ramen. Zonlicht beïnvloedt onze biologische klok. Onvoldoende daglicht kan je dag/nacht ritme zodanig beïnvloeden dat je ’s nachts last kunt krijgen van slapeloosheid, waardoor overdag de vermoeidheid zal toeslaan.
Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar de hoeveelheid licht op jouw werkplek. Misschien kun je een extra (dag)lichtbron toevoegen? Dat zal zeker effect hebben tijdens deze winterdagen, waarop het vroeg donker wordt

Is het rommelig?
Benoem jij jouw creatieve persoonlijkheid als belangrijkste oorzaak voor de troep op en rond jouw werkplek? Het is inderdaad verleidelijk om dit als excuus te gebruiken.
Maar toch willen we je adviseren om je werkplek enigszins opgeruimd te houden. Het zal je helpen om je beter te kunnen concentreren, en dus zeker effect hebben op je werk.

Is je stoel comfortabel?
Zo niet: doe er iets aan! Zonder een goede stoel zal je vroeg of laat last krijgen van een pijnlijke nek of rug, om het maar niet te hebben over verkrampte schouders.
Probeer niet de hele dag in dezelfde houding te zitten, maar sta regelmatig op en loop weg van je werkplek. Mocht je gebruik kunnen maken van een zit-sta tafel: top!! Doe dit vooral.

Welke kleuren domineren je werkplek?
Het is algemeen bekend dat kleuren invloed hebben op je gemoedstoestand. Als je de mogelijkheid hebt, omring je dan met lichte en vrolijke kleuren

Kleine Moeite Groots Effect Rohde Grahl Sfeer

2. Laat je niet afleiden

Afleiding zorgt er alleen maar voor dat je veel langer over je taken doet dan nodig is, en houdt je dus langer achter je bureau.
Hoe kun je zorgen dat je niet wordt afgeleid tijdens je werk?
Zeker wanneer je taken maximale concentratie vereisen is het goed om je mailbox af te sluiten zodat je niet wordt afgeleid door inkomende mails.
Probeer je daarnaast niet af te laten leiden door storende geluiden. Wanneer je een werkplek deelt met anderen en dit op je eigen plek lastig is, zoek dan een andere plek waar je ongestoord kunt werken. Een vergaderkamer, concentratieruimte of telefooncabine lenen zich hier perfect voor.

Kleine Moeite Groots Effect Rohde Grahl Sfeer4

3. Muziek is je bondgenoot

Harde muziek kan je afleiden, maar de juiste, subtiele, muziek kan juist wonderen doen voor jouw concentratie. Ben je moe? Helpt koffie niet meer? Als je werk het toelaat: pak je koptelefoon en zet een muziekje op.
De juiste muziek leidt je niet af. In tegendeel: het zal de perfecte achtergrond vormen tijdens het uitvoeren van je taken. Welke muziek leent zich hier het beste voor? Kijk eens in deze playlist. De keuze is ruim, dus er zit vast iets van je gading tussen.

Kleine Moeite Groots Effect Rohde Grahl Sfeer2

4. Pak wat je nodig hebt

Als je aan je bureau werkt, zorg dan dat alles wat je op dat moment nodig hebt binnen handbereik is. Dit kan een laptop zijn, maar ook een notitieblok, een pen, een mobiele telefoon of Post-Its. Maar soms ook echt alleen maar je computer.
Wat je ook nodig hebt: wanneer dit alles binnen handbereik is zal dit het uitvoeren van je taken vereenvoudigen en versnellen.

Kleine Moeite Groots Effect Rohde Grahl Sfeer3

5. ... En berg het overige op.

Zelfs wanneer je zoveel mogelijk digitaliseert zullen papier en rommel uiteindelijk hun weg naar je bureau vinden.
En je laptop berg je liever ergens veilig op kantoor op in plaats van hem telkens mee naar huis te moeten nemen.
Zorg daarom dat je een vaste plek hebt waar je rommeltjes en belangrijke spullen veilig op kunt bergen. Een aanrader in deze is onze Puzlo lockerkast.
Puzlo is een volledig configureerbaar opbergsysteem. De puzlo-lockerkasten bieden een scala aan opbergmogelijkheden. Dat staat opgeruimd én netjes!

Je kunt Puzlo aanpassen aan jouw behoeften: van een algemeen toegankelijke kast tot een kluisje, waar alleen jij toegang tot hebt.
Ook kun je de Puzlo aanpassen aan jouw wensen door bijvoorbeeld te kiezen voor een kleur finish die perfect past bij het interieur.
Voor diegenen met een afkeer voor Post-Its hebben we tot slot nog een leuke bonus: met de juiste lamineerlaag kun je het oppervlakte van de Puzlo gebruiken als memobord en berichten voor jezelf of anderen achterlaten. Wat wil je nog meer!

Kleine Moeite Groots Effect Rohde Grahl Sfeer1