inspirerende inrichting

Checklist voor de perfecte thuiswerkplek

Thuiswerken wordt steeds populairder.

Checklist voor de perfecte thuiswerkplek

Thuiswerken wordt steeds populairder.

Checklist voor de perfecte thuiswerkplek

Thuiswerken wordt steeds populairder. Helaas is er op dit moment ook een groot aantal werknemers dat noodgedwongen thuis moet werken. Thuis werken heeft vele voordelen, maar houd wel in de gaten dat je werkplek aan verschillende voorwaarden voldoet, zeker als je voor langere tijd thuis werkt. Een verkeerd afgestelde werkplek kan tot gevolg hebben dat je lichamelijke klachten krijgt. Wij zetten de belangrijkste vereisten voor een goed afgestelde werkplek voor je op een rij: je hoeft ze alleen nog maar af te vinken.

Het belangrijkste uitgangspunt: zorg dat de plek waar je werkt ook alleen gebruikt wordt om te werken en hier speciaal voor is ingericht. Zo minimaliseer je afleiding en maximaliseer je werkcomfort. Hoewel werken aan de keukentafel of lekker op de bank erg verleidelijk is: doe het niet. Het komt je productiviteit niet ten goede en zou uiteindelijk ook kunnen zorgen voor lichamelijke klachten omdat je langdurig in een verkeerde houding zit.

Stoel

Je stoel dient verstelbaar te zijn op zithoogte, zithoek, zitdiepte en armlegger hoogte, zodat je deze kunt aanpassen aan jouw lengte, gewicht en postuur.
Let er bij het instellen van de zithoogte op dat je bovenbenen horizontaal zijn en je knieën zich nooit hoger bevinden dan je heupen. Door eventueel gebruik te maken van een voetensteun zorg je ervoor dat je bovenbenen niet knellen, mocht je niet goed bij de grond kunnen met je voeten.  
Voor de zitdiepte geldt de vuistregel dat er een gebalde vuist (vier vingers) moet passen tussen de voorzijde van de zitting en de binnenkant van de knie.
De rugleuning stel je zo in dat hij in de rug holte past en daar steun geeft, en de armleuningen zijn op de juiste hoogte ingesteld wanneer ze een hoek van 90° vormen wanneer je gebogen armen ontspannen  afhangen. Armleggers met een vlakke steun stel je af op gelijke hoogte met het bureaublad.

Checklist Voor De Perfecte Thuiswerkplek Rohde Grahl Sfeer 2

Bureau

Ook je bureau dient bij voorkeur in hoogte verstelbaar te zijn. Als dit niet kan hoort de hoogte ca. 75 cm te zijn.
Het blad dient in ieder geval 80 centimeterdiep te zijn, zodat je scherm op zo’n 50 centimeter afstand kan staan.
Helemaal fijn is een zit-sta bureau, zodat je je houding regelmatig af kunt wisselen. Goed voor je lijf én voor je productiviteit, is uit meerdere onderzoeken gebleken.

Monitor

De grootte van je scherm is tussen 14 en 21 inch. Bij Windows wordt een groter scherm aan aanbevolen. De monitor moet ongeveer 50 tot 70 centimeter voor je staan en de bovenkant van het beeldscherm moet in een rechte lijn staan met je ogen.
Is dit niet mogelijk met je monitorstandaard, dan is het slim om deze op een kleine verhoging te zetten. Er zijn verhogingen te koop waar je gemakkelijk je laptop onder kunt schuiven, dat zorgt ook nog eens voor een opgeruimd bureau als je niet aan het werk bent. Ook een punt om rekening mee te houden: zorg dat je je beeldscherm zo plaatst dat je geen last hebt van verlichting of daglicht dat op je beeldscherm schijnt.

Checklist Voor De Perfecte Thuiswerkplek Rohde Grahl Sfeer 1

Muis en toetsenbord

Een goed toetsenbord kan hellend worden geplaatst en het is slim om voor een toetsenbord met zachte polssteunen te kiezen, zodat je polsen hierop kunnen rusten terwijl je aan het typen bent. Je muis moet liefst draadloos en makkelijk te bewegen zijn.
Kies bijvoorbeeld voor een ergonomische muis, waarmee je de hand in een neutrale, niet belastende, positie houdt.
Het is belangrijk om hier in te investeren, zodat je de kans op RSI klachten minimaliseert.

(Dag)licht

Het meest prettig werkt het op een plek met voldoende daglicht. Maar dit is niet altijd mogelijk. Wanneer je bijvoorbeeld tijdens donkere avonduren moet werken, maak dan gebruik van in ieder geval drie verschillende kunstlichtbronnen.
Allereerst moet je algemene licht helder genoeg zijn om je gehele werkplek te verlichten. Daarnaast heb je een bureaulamp nodig die een fel licht op één punt kan richten. Het handigst is een klassieke lamp die je makkelijk kunt bewegen en op je papieren kunt richten.
Als je langere tijd zonder daglicht naar je beeldscherm moet kijken, dan is het bovendien handig om ergens aan de zijkant van je bureau een ambiance-lamp neer te zetten met een warmere kleur. Dit kan helpen om vermoeidheid van je ogen tegen te gaan. Werk je juist veel overdag, dan kan bijvoorbeeld Luxaflex heel fijn zijn om eventueel verblindend zonlicht buiten te houden.

Checklist Voor De Perfecte Thuiswerkplek Rohde Grahl Sfeer 3

Temperatuur

Niets is zo vervelend als een te koude of te warme werkplek. Zorg er dan ook altijd voor dat je een aangename temperatuur in je werkkamer kunt realiseren. De zolderkamer klinkt in de winter misschien als een goed idee, maar als het er in de zomer constant dertig graden is, kun je betere een andere kamer kiezen.

Checklist Voor De Perfecte Thuiswerkplek Rohde Grahl Sfeer 4

Opbergruimte

Niet het eerste dat misschien bij je opkomt als je aan je werkplek denkt, maar je kunt je het beste focussen op een prikkelarme plek.
Zorg dat je rondslingerend papierwerk of andere afleidende voorwerpen dan ook snel uit het zicht kunt opbergen in een mooie kast of ladeblok.

Het is niet gek dat steeds meer mensen graag een deel van hun taken vanuit huis uitvoert: het heeft meerdere voordelen.
Je bent ten eerste volledig vrij om een plek te creëren waar jij je prettig voelt. Daarnaast maakt thuiswerken het voor je mogelijk om files of het drukke openbaar vervoer te omzeilen, werk- en privé beter te combineren, bespaar je brandstof (wat ook nog eens beter is voor het milieu!) en, last but not least en bovendien zeer actueel: je bent minder vatbaar voor besmettelijke virussen die mogelijk binnen het bedrijf rondgaan. Dat werkt wel zo prettig!