inspirerende inrichting

Wat is het recept voor de inrichting van een goede kantoorkeuken?

Een goed ingerichte kantoorkeuken heeft namelijk een grote meerwaarde

Wat is het recept voor de inrichting van een goede kantoorkeuken?

Een goed ingerichte kantoorkeuken heeft namelijk een grote meerwaarde

Het recept voor een goede kantoor keuken

De keuken is het hart van ieder huis. Maar ook op kantoor blijkt de keuken een steeds belangrijkere functie te bekleden. Hoewel de keuken een van de meest bezochte plaatsen binnen een kantoor is beginnen veel bedrijven nu pas te ontdekken wat de meerwaarde is van een goed ingerichte kantoor keuken. Maar met welke verschillende smaken en smaakmakers heb je rekening te houden en wat is het recept voor een goede kantoorkeuken?

Denk je aan het begrip keuken, dan wordt de associatie als snel gelegd met huiselijke warmte, gezelligheid, goed eten, heerlijke geuren en een vriendelijke atmosfeer. Een kantoor is echter voornamelijk functioneel, en bedient drie functies:

  • Ten eerste is het de plek waar je jouw maaltijd consumeert (en soms maakt)
  • Ten tweede is het de plek waar je je even terug kunt trekken en tot rust kunt komen
  • en last but not least: het is de plek waar je je collega’s ontmoet

Veel mensen besteden minstens 8 uur per dag op kantoor. Des te belangrijker dat je een plek hebt waar je even niet met je werk geconfronteerd wordt en in alle rust, maar vooral ook comfortabel, je lunch kunt nuttigen. Eten is tenslotte een basisbehoefte. Dat je tijdens de lunch makkelijk een gesprekje aanknoopt met collega’s heeft nog een bijkomend voordeel: door deze sociale communicatie leer je je collega’s beter kennen, wordt het team hechter en wordt onderling samenwerken makkelijker.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat onderzoek heeft aangetoond dat 70% van de intercollegiale interactie plaatsvindt búiten de ruimtes die eigenlijk voor die interactie bedoeld zijn. Mensen zoeken voor een overleg sneller een plek op waar ze zich prettig voelen. De Senior Workplace Research & Analysis Consultant van Nowy Styl Group legt uit: “Knusse en warme interieurs zijn veel prettiger om in te werken en te verblijven. Het creëren van de juiste atmosfeer binnen een unieke ruimte helpt je om weer op te laden en te relaxen.”

Het ontwerpen van de keuken

Logisch gevolg is dat er steeds meer aandacht aan de aankleding en inrichting van ruimtes zoals de kantoorkeuken wordt besteed. Je ziet steeds vaker keukens die worden ingericht met intrigerende patronen, verschillende kleuren, uiteenlopende texturen en onconventionele oplossingen, die ervoor zorgen dat jouw pauze een ultiem relax moment wordt.

Hierdoor groeit ook het besef dat het aankleden en inrichten van een kantoor niet over gelaten moet worden aan de administratief medewerker en ook geen klusje voor de inkoop afdeling is. Het is een flink project dat door professionals, zoals architecten, consultants en product experts, uitgevoerd moet worden.

Recept Voor Goede Kantoor Keuken Rohde Grahl Sfeer 5Deel

Het juist inrichten van een multifunctionele ruimte zoals een kantoorkeuken is sowieso al een uitdaging. Daar komt nog bij dat je tegemoet moet komen aan de behoeftes van de eindgebruikers. Het is daarom aan te raden om werknemers onderdeel van het proces te laten zijn. Hierdoor kun je makkelijker in kaart brengen waar de behoeftes liggen. Daarnaast geeft het medewerkers een groot verantwoordelijkheids-gevoel als ze bij het proces betrokken zijn, wat weer ten goede komt aan hun gevoel van toewijding ten opzichte van het bedrijf waarvoor ze werken.

Koffiecorner, keuken of kantine?

Je kunt denken: een keuken is een keuken. Maar niets is minder waar. Kantoorkeukens zijn er in verschillende soorten en vooral maten, met soms verschillende functies. We kunnen in principe drie basis types keukens onderscheiden:

  • koffiecorners
  • keukens
  • kantines

Zeker grote bedrijven hoeven niet te kiezen welk van deze drie types keukens het beste bij hen past: zij bestaan meestal naast elkaar binnen een pand. Vooral grote bedrijven kiezen er vaak voor om een kleine keuken te hebben op iedere afdeling, evenals meerdere koffiecorners verspreidt over het kantoor. Niet zelden is er dan ook nog een grote kantine op de begane grond van het gebouw.

Recept Voor Goede Kantoor Keuken Rohde Grahl Sfeer 1Deel

De perfecte keuken?

Er is geen formule voor dè perfecte keuken. De grootte, aankleding en design zijn afhankelijk van verschillende factoren, waarbij de behoeftes van het bedrijf in kwestie leidend zijn. De belangrijkste elementen om rekening mee te houden bij het samenstellen van een passende keuken zijn de beschikbare ruimte en het aantal werknemers van het bedrijf. Met deze twee variabelen in gedachten kun je je buigen over aspecten zoals de meest geschikte apparatuur: hoeveel kastruimte heb je nodig en wat is nodig aan vaatwassers, koelkasten, magnetrons, koffie machines, waterkokers, bestek en servies om ervoor te zorgen dat niemand mis grijpt? Ook de keuze voor het beste meubilair hangt met deze factoren samen: hoeveel tafels, koffietafels, armstoelen en bijvoorbeeld banken zij nodig om de ruimte prettig in te richten? En vergeet ook de akoestische oplossingen niet, zoals soft seating en panelen, om te zorgen dat de ruimte over een optimale en prettige akoestiek beschikt.

De functionaliteit van de kantoorkeuken wordt grotendeels bepaald door een goed en doordacht design, dus wanneer je een nieuw kantoor in gaat richten: besteed samen met een architect tijd en aandacht aan het creëren van een praktisch en prettige ruimte