Ergonomische normen en richtlijnen

Alle producten van ROHDE & GRAHL voldoen aan de Europese ergonomische normen. Daarmee ben je bij ons verzekerd van ergonomische kwaliteitsproducten die zijn ontworpen voor een comfortabele en gezonde werkomgeving.
De meeste producten in ons assortiment voldoen tevens aan de eisen van de Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR) 1813. De NPR 1813 beschrijft kantoormeubelen en ergonomische accessoires, speciaal afgestemd op de (afwijkende) Nederlandse lichaamsmaten.
Met Hans Bloemendaal als voorzitter speelden wij een grote rol bij de totstandkoming van deze Nederlandse richtlijn. Daarnaast is Hans voorzitter van de Normcommissie Kantoor- en schoolmeubilair en ondersteunen wij deze commissie ook financieel.

Norm ergonomie: bureaustoelen

Bij ergonomie denkt men vaak als eerste aan de juiste houding achter de computer en het verstellen van bureaustoelen. Niet onterecht, want klachten worden regelmatig veroorzaakt door een onjuiste zithouding en een niet goed ingestelde bureaustoel.
Een stoel die volgens de Europese ergonomische normen is gefabriceerd is slechts voor 50% van de Nederlanders geschikt voor langdurig bureauwerk. Daarom staan er in de NPR 1813 speciale richtlijnen voor Nederlandse lichaamsmaten. Een bureaustoel die daaraan voldoet is geschikt voor 95% van de Nederlandse bevolking.
Wil je meer weten over de richtlijnen in het NPR 1813? Op de website van de NEN vind je hierover alle informatie.

Ergonomische normen
Ergonomie normen bureaus

Norm ergonomie: bureaus

Naast de richtlijnen voor bureaustoelen zijn er belangrijke richtlijnen voor bureaus.
De eisen voor de afmetingen van een bureau zijn vastgelegd in de Europese norm EN 527-1:2011.
De eisen voor veiligheid, stabiliteit, sterkte en duurzaamheid van bureaus zijn vastgelegd in de Europese norm EN 527-2:2002 en de eisen voor veiligheid voor bureaus worden gemeten volgens de testmethoden
EN 527-3. Ook voor bureaus geldt dat de NPR 1813 een toelichting geeft op de Europese normen en voor langdurig bureauwerk een aanbeveling doet die verder gaat dan de EN-527.

Ergonomische richtlijnen inrichting kantoorruimtes


Wat veel mensen niet weten is dat ook de inrichting van een kantoorruimte bepalend is voor de ergonomische gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan de indeling van de bureaus en de ruimte die een werknemer nodig heeft om comfortabel en productief te kunnen werken.
Mensen besteden gemiddeld zo’n één derde van hun tijd aan werk.
Om die reden heeft de overheid regels in het leven geroepen omtrent ventilatie, geluid, temperatuur en (dag) licht bij werkplekken.
Die aandachtspunten, samen met de juiste indeling van de ruimte, vormen onze maatstaven voor de inrichting van een ergonomische gezonde werkomgeving. In de Europese normen staan de volgende ergonomische richtlijnen omschreven voor de indeling van een werkruimte:

  • 4 m² : basiswerkplek per medewerker (stoel en circulatie)
  • 1 m² : werkvlak met flatscreen.
  • 1 m² : lees- en schrijfvlak.
  • 1 m² : vrijstaande kast.
  • 1 m² : deur in ruimte.
  • 0,5 m² : vrijstaande ladenblok (niet onder bureau)
  • 1,5 m² : overlegruimte per persoon (=< 6 personen).
  • 2 m² : vergaderruimte per persoon (> 6 personen).
  • 2 m² : ruimte voor uitleg van tekeningen.

Specificaties Ergonomische Normen
Aanmelden nieuwsbrief