Klachten en symptomen op de werkvloer

Meer dan één op de drie Nederlanders heeft weleens last gehad van werk gerelateerde klachten, vervelend voor het bedrijf en vervelend voor je werknemers. Als werkgever wil je er alles aan doen om te voorkomen dat werknemers het risico lopen hun werk niet volledig of zelfs helemaal niet meer uit kunnen voeren. Al helemaal als het gaat om klachten die veroorzaakt worden door een ongezonde werkomgeving.
Deze klachten sluipen er vaak ongemerkt in. Ze zijn het gevolg van een gebrek aan kennis over ergonomie, waardoor er langere tijd wordt gewerkt in een ongezonde werkomgeving.
Op dit gebied helpen wij bedrijven graag een handje op weg. Wij zijn ons ervan bewust dat de complete werkplek van invloed is op de gezondheid van medewerkers. Onze ergonomen nemen dan ook de gehele werkomgeving mee in het ergonomisch adviesplan. Niet alleen het meubilair, maar ook de indeling van de ruimte wordt besproken in het advies.

Ergonomische symptomen en klachten
Symptomen en klachten - KANS

Veel voorkomende symptomen en klachten

De zogeheten KANS-klachten zijn klachten die we vaak terugzien op de werkvloer. KANS staat voor Klachten aan de Arm, Nek of Schouder.
Deze klachten worden niet veroorzaakt door een acuut trauma of een systematische ziekte, maar komen voort uit overbelasting van de spieren, zenuwen en gewrichten.
KANS-klachten waren voorheen ook wel bekend onder de naam RSI (repetitive strain injury). Nu wordt de internationaal afgesproken term CANS (Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder), in het Nederlands KANS, gebruikt.

De meest voorkomende ergonomische klachten zijn pijn, stijfheid, tintelingen, onhandigheid, vermoeidheid, coördinatieverlies, krachtverlies en huidverkleuringen. De overbelasting en bijbehorende klachten kunnen ervoor zorgen dat spieren en gewrichten worden aangetast of niet meer normaal kunnen functioneren.

Oorzaken van ergonomische klachten

De meeste KANS-klachten worden veroorzaakt door het langdurig en frequent uitoefenen van een bepaalde beweging waarbij er veel druk komt te staan op spieren, zenuwen en gewrichten. Een relatief hoge belasting van de spieren kan de doorbloeding afnemen, waardoor de aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen niet of onvoldoende kan plaatsvinden. Ook kunnen zenuwen worden afgekneld door spierspanning of een verkeerde houding van gewrichten.
Stoornissen aan spieren, spierpezen, perifere zenuwen en de circulatie is iets wat we vaak terugzien op de werkvloer. Dergelijke fysieke belasting van spieren, zenuwen en gewrichten kan worden voorkomen of verminderd door een juiste ergonomische werkomgeving.

Ergonomie is vakmanschap. Wij helpen bedrijven graag bij het creëren van een ergonomisch gezonde werkomgeving. Neem gerust contact met ons op voor vragen en advies.

KANS-test

Wil je weten of je een risico loopt op KANS-klachten? Hieronder staat een eenvoudige test, waarmee in kaart wordt gebracht of jij een risico loopt. De test bestaat uit enkele vragen over je werk, je werkplek, je houding en hoe jij je tijd besteedt achter je beeldscherm.

Doe de online kans test

Afspraak nodig

U zou kunnen profiteren van een afspraak, vul uw email adres in en wij zoeken contact voor een afspraak

Vraag advies aan

KANS TEST

Je kunt hieronder een eenvoudige 'KANS test' doen die je een indicatie geeft van het mogelijke risico dat je loopt om klachten aan de arm, nek en/of schouder te krijgen. De test bestaat uit het antwoorden van enkele vragen over onder andere je werkplek, hoeveel uren je beeldschermwerk verricht, enzovoort.

Stoel
Bureau
Beeldscherm
mailHidden
Aanmelden nieuwsbrief