Alles over inspiratie

Alles over inspiratie

Airconditioning op kantoor

Airco op kantoor: tips voor een fijn werkklimaat

Elk kantoor kent wel iemand die het altijd te koud of te warm heeft. Het vinden van de kantoortemperatuur die alle collega’s tevreden stelt is vrijwel onmogelijk, maar dit is niet het enige airco-ongemak waar medewerkers over klagen. Laait de discussie rondom de airco op kantoor regelmatig op? Met de tips van Rohde & Grahl creëer je het hele jaar door een prettig werkklimaat.

Het klimaatprobleem op werkvloer

Het is een snikhete zomerdag. Je arriveert op je werkt en kunt alleen maar hopen dat de airco op kantoor zijn werk doet en je helpt op comfortabele wijze een efficiënte werkdag te beleven.
Jammer genoeg voelt één van je collega’s - die natuurlijk net bij jou in de buurt zit - er niets voor om de airconditioning in te schakelen. De gekoelde lucht blaast in haar richting, waardoor ze het constant koud heeft.
Op het moment dat ze een vergadering heeft, grijp je je kans en zet je de airco aan. Zo kun je, tot je collega weer op haar plek zit, genieten van de koele lucht.

airco op kantoor

Airco op kantoor: een heet hangijzer

Uiteindelijk bemoeit ook een andere collega zich met de discussie. Haar idee: het luchtrooster bedekken met een stuk karton. De oplossing werkt deels. Je collega klaagt niet meer, maar als gevolg van het afdekken van de luchtuitlaat is de ene helft van het kantoor lekker koel, terwijl medewerkers die verder van de airco op kantoor werken last hebben van de warmte. Het resultaat: nu is iedereen ontevreden.

Uit ons onderzoek onder kantoormedewerkers blijkt dat 27,9% van de werknemers ongemak ondervindt van zaken, die veroorzaakt worden door - of terug te leiden zijn naar - een slechte airconditioning in de werkruimte. Aan het onderzoek werkten 2486 ondervraagden mee, werkzaam bij 8 verschillende bedrijven.

De juiste indeling voor de ideale temperatuur

Problemen met de airco kunnen ontstaan in de ontwerpfase van het kantoor, wanneer de werkplekken en airconditioning onafhankelijk van elkaar zijn geplaatst of wanneer het concept van de kantoorindeling verandert en de positie van de airco’s ongewijzigd blijft. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden en te controleren of de kantoorindeling de juiste is ten opzichte van de positionering van de airco op kantoor. Maar, dit is niet het enige probleem dat gerelateerd is aan airco’s. In het volledige verslag van ons onderzoek lees je meer over de andere problemen van airconditioning in de kantooromgeving.

Wil je meer weten over een prettige kantooromgeving en "Working Well"? Download dan hier het artikel ‘How to create an office’ waarin de behoefte van werknemers centraal staat.


klik hier

How to create a great office space
Aanmelden nieuwsbrief