Alles over inspiratie

Alles over inspiratie

Coworking en coworking-spaces

Coworking geeft unieke kwaliteiten een warm thuis

Coworking. Waarschijnlijk heb je de term al eens gehoord. En dat is niet toevallig want deze nieuwe en vooral ondernemende trend is enorm in opkomst. Oók in Nederland.
Schitterend ontworpen kantoorruimtes, vaak op aansprekende locaties, die plek bieden aan een uitdagende gemeenschap van mensen, die allemaal een andere job hebben.
Verschillende specialismes, verzameld onder één dak. Ja, enerzijds handig om de kosten te drukken, anderzijds is het delen van expertise en de spontane synergie die ontstaat nog vele malen waardevoller. Maar wat ís een coworking-kantoor nu eigenlijk? Waarom is zo’n coworking-space helemaal iets dat past bij deze tijd? Hoe benut je de voordelen van deze samenwerkingen in een zakelijke omgeving? En hoe creëer je een kantoorruimte, die de geest van innovatie en ondernemerschap aanwakkert? Dat vertellen we je graag.

Koffietentjes leggen het af tegen kantoren

Freelancers en zzp’ers, die tot voor kort hun werkzaamheden aan de keukentafel of in een thuiskantoor op zolder verrichten, kiezen steeds vaker voor een coworking-space.
Dit kan een gemoedelijk koffietentje zijn, een bruisend lunchrestaurant, maar óók kantoorruimtes worden enthousiast omarmd als inspirerende werkomgeving.
Naar schatting blijkt dat in 2018 wereldwijd zo’n 1,7 miljoen mensen in coworking-spaces werkten, schrijft het magazine DeskMag.
Een aantal dat spectaculair in de lift zit. Overal duiken nieuwe coworking-kantoren op, uitdagende werkplekken waar zelfstandigen gretig gebruik van maken.

Coworking

Een plek waar passie en werkplezier samenkomen

De essentie van coworking wordt beschreven door drie woorden: samenwerking, verbinding en creatie.
De internationale League of Extraordinary Coworking Spaces (LExC), beschrijft een coworking-space als een slim ontworpen ruimte die bereikbaar is voor iedereen met een passie. Het ‘beheer’ van zo’n ruimte is erop gericht om een gemeenschap van creatieve ondernemers te laten ontstaan voor wie succes meer is dan alleen het financiële resultaat.
Om dit fenomeen te begrijpen, is het goed om naar de resultaten van het wereldwijde onderzoek dat in 2017 verricht is naar deze manier van werken te kijken. Hieruit komt duidelijk naar voren dat het succes van een coworking-ruimte afhankelijk is van de sfeer binnen de ruimte en versterkt wordt door de interactie met mensen. Er wordt als het ware een nieuwe creatieve gemeenschap geboren.
Voeg daar een efficiënt kostenplaatje en flexibiliteit aan toe en je snapt waarom deze kantoren een interessant alternatief zijn voor thuiswerken, werken in een koffiecafé of de beruchte open zakelijke werkruimte.

Waarom marktleiders coworking massaal omarmen

Tot voor kort waren het vooral zelfstandigen, flexwerkers en startups die gretig gebruik maakten van deze gecombineerde werkplekken. Met de evolutie van coworking-locaties veranderen inmiddels ook de gebruikers. Binnen het zakelijke landschap is een duidelijke trend gaande: steeds meer bedrijven laten werknemers hun werk verrichten in coworking-kantoren.
Hoewel het huren van een coworking-ruimte goedkoper is in vergelijking met traditionele, meerjarige huurcontracten, is het voor grote bedrijven als Microsoft, HSBC, Facebook en Starbucks veel belangrijker dat coworking een geweldige omgeving biedt voor samenwerking en innovatie.

hot desking versus desk sharing

Voeg samenwerking toe aan het bedrijfs-DNA

Als we kijken naar de specifieke kenmerken van een organisatie of bedrijf in de moderne zakelijke sector, is het waarschijnlijk moeilijk om medewerkers te verplaatsen naar externe coworking-locaties.
Je kunt echter wel de voordelen en de geest van samenwerken in coworking-kantoren naar jouw eigen kantoor halen. Hoe je dat doet? Het antwoord op deze vraag zit verscholen in het coworking-onderzoek.
De aantrekkingskracht van coworking zit ‘m in de atmosfeer, de interactie met andere mensen en het gevoel onderdeel te zijn van een community.
Stuk voor stuk kenmerken die je ook in de huidige kantooromgeving terug kunt laten komen. Natuurlijk. Lang niet alle bedrijven lenen zich voor deze trend, denk bijvoorbeeld aan telefonische service- en adviescentra.
Toch kan het waardevol zijn om het idee achter een coworking-locatie in het DNA van jouw bedrijf of organisatie op te nemen.

Een unieke atmosfeer, die creativiteit ademt

Coworking biedt een unieke atmosfeer. Een sfeer die ontstaat door mensen die vaak intensief aan hun eigen droom of eigen taak werken en zich enorm betrokken voelen bij hetgeen zij doen of wat van hen verwacht wordt. Een grote sociale ruimte, aangekleed met een grote tafel, zachte banken en comfortabele fauteuils, vormt het hart van een coworking-kantoor.
Dit is de plek waar mensen van verschillende bedrijven elkaar ontmoeten. Juist hier is de unieke sfeer van samenwerking misschien nog wel het best voelbaar. Die specifieke ambiance is ook binnen zakelijke kantoren op vergelijkbare wijze te bewerkstelligen. Daarin speelt het bedrijfsrestaurant een belangrijke rol, vertelt Sebastian Osuch van Nowy Styl Group.

coworking

‘Sociale ruimtes zijn het hart van een bedrijf’

“Kijkend naar de projecten die wij samen met onze klanten uitvoeren komt duidelijk naar voren dat de sociale ruimtes de afgelopen jaren een enorm veranderd zijn”, zegt regiomanager Osuch. “Tegenwoordig nemen deze ruimtes een aanzienlijk percentage van de kantoorruimte in beslag. Ook de functie van deze ruimtes verandert. De keuken, het restaurant of de kantine wordt niet langer gebruikt om alleen een maaltijd te bereiden of op te warmen; deze plek vormt het hart van het kantoor.
De keuken is de plek waar collega’s elkaar in een informele setting zien en spreken, waar zij ideeën uitwisselen en over de problemen en uitdagingen van hun projecten praten.
Precies waar coworking voor staat. We merken dat interne communicatie het meest efficiënt is onder het genot van een kop koffie. Deze ontmoetingen vinden vooral plaats buiten de ruimtes die strikt zijn bedoeld voor vergaderingen. En, zoals we allemaal weten, door interactie versterkt communicatie en dat is essentieel voor innovatie binnen jouw organisatie.”

Sfeervol, open en volop samenwerking

Per definitie wordt coworking direct gelinkt aan sfeervol en open. De gebruikers van coworking-kantoren zijn gericht op samenwerking en het benutten van wederzijdse voordelen die ontstaan uit de interacties tussen mensen.
Ook voor bedrijven is deze uitwisseling van kennis en waardevolle interne discussies uiterst belangrijk.
Deel de kantoorruimte daarom zo in dat werknemers over veel mogelijkheden voor interactie beschikken. Een kantoor moet de gebruikers ondersteunen door het bieden van verschillende vergaderruimtes, zowel voor formeel als informeel gebruik. Het is bijvoorbeeld handig om ruimtes te hebben die specifiek bedoeld zijn voor brainstormsessies. Zo geef je jouw team letterlijk de vrijheid om tot innovatieve oplossingen te komen.
Deze ruimtes zijn vaak ingericht met zachte poefen of sofa’s, die de creativiteit en vrijheid van geest versterken. Ook plekken voor snel advies zijn belangrijk. Zorg ervoor dat deze ruimtes zich in en rond de belangrijkste doorgangen van het kantoor bevinden, zodat interactie tussen verschillende afdelingen ondersteund en versterkt wordt.

sfeervol, open en volop samenwerking

Het kantoor als spiegel van de bedrijfsidentiteit

Net als coworking-kantoren, willen werkgevers graag een community creëren. Betrokken werknemers en teams, die actief bijdragen aan het versterken van een organisatie en zich identificeren met een merk.
Het kantoor speelt in het opbouwen, onderhouden en versterken van dit gemeenschapsgevoel een niet te onderschatten rol.
Juist de omgeving moet de waarden van een organisatie duidelijk weergeven. Ook hier benadrukken we, net als bij coworking, de rol van sociale ruimtes. Het zijn juist deze ruimtes die helpen bij het ontwikkelen van een duidelijke bedrijfsidentiteit en het gemeenschapsgevoel onder medewerkers vergroten.

Belangrijke kenmerken van een coworking-kantoor

Ben jij overtuigd van de kracht van coworking en wil je jouw kantoor inrichten voor deze manier van inspiratievol samenwerken? Een aantal kenmerken mag niet ontbreken binnen een coworking-kantoor. Allereerst beschikt een coworking-locatie over verschillende ruimtes voor het verrichten van zowel individuele- als teamwerkzaamheden en plekken waar in alle rust vergaderd kan worden.
Mensen willen daarnaast werken op een plek waar ze zich op hun gemak voelen. Dit hoeft niet altijd een bureau te zijn. Een comfortabele sofa is voor verschillende taken een passend alternatief.

Maak iedereen onderdeel van een groter geheel

Zeker jongere werknemers willen het gevoel hebben dat zij betekenisvol werk verrichten. Zij willen onderdeel zijn van een groter geheel. Daarom zijn sociale ruimtes van groot belang binnen coworking.
De keuken is niet langer alleen het hart van een thuis, maar ook van het kantoor. Een grote gezamenlijke eettafel of een bank zijn meubels die het groepsgevoel versterken. Bovendien zijn dit plekken waar vaak de beste ideeën geboren worden.
Een inspirerend interieur maakt werken niet alleen leuker, ook levert dit betere resultaten op.
Denk goed na over verlichting, ventilatie, planten, natuurlijke materialen en passende afwerkingen.
Interessante accessoires helpen bij het vormen van het perfecte plaatje en maken jouw coworking-kantoor nog gebruiksvriendelijker.

Aanmelden nieuwsbrief