Alles over inspiratie

Alles over inspiratie

Hout binnen een inrichting

De plek van hout in het moderne interieur

Hout is als een film die je al vaak bekeken hebt of de aanhoudende drang naar die ‘goede oude’ cd of platenspeler. Hoewel we de beschikking hebben over een toenemend aantal moderne materialen, zoals MDF, linoleum of melamine, blijven we voor hout kiezen in ons interieur.
Waar komt deze affectie toch vandaan? Waarom blijven ontwerpers passioneel trouw aan het gebruik van hout in hun projecten? En wat is toch de reden voor die passie?

Aleksandra Żuławska, Senior marketingspecialist

Plastic houdt hout niet buiten de deur

Hout is een materiaal dat al eeuwenlang gebruikt wordt voor het maken van grote en kleine bouwwerken, alledaagse voorwerpen en - vooral - meubels. Op het moment dat men de mogelijkheid kreeg om hout te verwerken en bewerken, werd het materiaal de basisinrichting van alle interieurs.
De laatste decennia is hout in een intense interieurstrijd verwikkeld met plastic. Plastic is op grote schaal beschikbaar, goedkoop en makkelijk te verwerken en onderhouden. Ondanks al deze kenmerken is het echter hout dat - ook nu nog - het basismateriaal is gebleven voor ontwerpers. Want afgezien van de functionaliteit verrijkt hout elk interieur en werpt dit materiaal zich op tot een echte blikvanger.

Een product dat prachtig oud wordt

Hoe kan het toch dat hout al eeuwenlang het materiaal is en blijft dat we gebruiken voor het maken van meubels?
En wat maakt hout zo uniek, dat het telkens als een boemerang terug blijft keren in de trends op interieurgebied?
Allereerst is hout een uiterst elegant materiaal, dat elke ruimte tijdloze charme geeft. Bovendien is hout solide, duurzaam en kan het tegen een stootje.
Zelfs als hout veroudert, doet het materiaal dit met waardigheid. Het verstrijken van de tijd, veredelt houten elementen en structuren.

Rivaliteit

Universeel, veelzijdig en tijdloos populair

Dankzij het universele en veelzijdige karakter kan hout eenvoudig gecombineerd worden met andere materialen en stoffen. Dit is duidelijk zichtbaar binnen de moderne designtrends en de benadering van ontwerpers. Interieurspecialisten kiezen steeds nadrukkelijker voor de combinatie van hout met niet voor de hand liggende materialen, zoals stofpatronen, linoleum of laminaat.
Als gevolg hiervan creëren zij prachtige, unieke en vooral verrassende ontwerpcombinaties.

hout versus kantoortrends

Hout en de moderne kantoortrends

Onderzoek heeft aangetoond dat de aanwezigheid van natuurlijke materialen in het kantoor helpt bij het verminderen van stress en van positieve invloed is op het welzijn van werknemers [1].
Uit de geschiedenis blijkt dat ontwerpers en architecten gepassioneerd met hout werken, maar ook hedendaagse interieurtrends moedigen het gebruik van dit natuurlijke materiaal aan.
Dit bewijst maar weer eens dat hout een ideale oplossing en een perfecte aanvulling op veel verschillende kantoorruimtes is.

Juist daarom is binnen de biofiele ontwerptrend - bedoeld om mensen in harmonie met de natuur te laten leven en werken - het plaatsen van grote hoeveelheden groen en natuurlijke materialen binnen een ruimte één van de belangrijkste principes. Werkgevers kiezen tegenwoordig vaak voor deze stijl van binnenhuisarchitectuur, omdat houten elementen bijdragen aan de tevredenheid van werknemers, hun creativiteit stimuleren en de werkefficiëntie vergroten [2].

Het onmisbare ingrediënt voor het ‘thuiskantoor’

Thuis, in onze appartementen en woningen, maken we volop gebruik van hout. Houten meubels en accessoires voegen warmte en gezelligheid toe aan onze privédomeinen. Die wetenschap en ervaring maakt dat interieurontwerpers tegenwoordig steeds vaker deze specifieke, huiselijke sfeer over willen brengen in kantooromgevingen. Dit gebeurt onder meer door het gebruik van verschillende stoffen, maar ook houten meubilair mag niet ontbreken. Hout kan in het ‘thuiskantoor’ op velerlei manieren gebruikt worden; van volledig massiefhouten structuren tot het subtiel gebruik van houten elementen, zoals tafelpoten, bureaubladen en handgrepen.

[1] Health effects of viewing landscapes - Landscape types in environmental psychology. ‘Urban Forestry & Urban Greening’ (2007). M. D. Velarde, G. Fry en M. Tveit.

[2] Biophilic Design in the Workplace - Human spaces report (2015).

Aanmelden nieuwsbrief