Alles over inspiratie

Alles over inspiratie

Geluidsisolatie op kantoor

Geluidsisolatie op kantoor: in alle rust werken

Heb je soms het gevoel dat het kantoor meer wegheeft van een drukke stationshal? Dat is niet verrassend: mensen die zich haasten, luide conversaties, telefoons die over blijven gaan, het is elke dag weer een drukte van belang op de werkvloer.
Geluidsoverlast op kantoor is een probleem waar de meeste medewerkers mee te maken hebben.
Intense, ongewenste geluiden - alles wat we herrie noemen - dragen aanzienlijk bij aan een afname van effectiviteit en het verlies van concentratie. Om de negatieve impact van geluidshinder op kantoor te verminderen, moeten we begrijpen wat de bron van de overlast is en deze waar mogelijk uitsluiten.
Eén van de effectieve manieren om een goede akoestische omgeving te realiseren, is kiezen voor passende meubels en slimme oplossingen voor geluidsisolatie op kantoor.

Onze collega’s vormen de grootste afleiding

De belangrijkste bron van ongewenste geluiden op kantoor? Onze collega’s. De menselijke stem is één van de meest storende geluiden. We zijn van nature nieuwsgierig en snel afgeleid. We luisteren andere mensen af en proberen, vaak onbewust, de inhoud van gesprekken op de achtergrond te analyseren.
Dus als we collega’s aan de andere kant van een ruimte een telefoongesprek horen voeren doordat de geluidsisolatie op kantoor niet in orde is, wordt de kans op effectief werken verkleind.

Waar komt al die herrie toch vandaan?

Rinkelende telefoons, zoemende printers, krijsende papierversnipperaars, ratelende toetsenborden, klikkende muisknoppen, bonkende voetstappen; naast het stemgeluid van mensen, is er een breed scala aan andere ongewenste geluiden binnen een kantoor.
Vaak draagt de ruimte waarin we werken bij aan een verhoging van het geluidsniveau dat deze bronnen veroorzaken. Een kantoorontwerp zonder geluidsabsorberende afwerkingen en goede geluidsisolatie om het geluid van werkstations en kantoorapparatuur te isoleren geeft deze ongewenste geluiden alle ruimte zich vrij te verspreiden. Dit leidt tot een kakafonie van kantoorgeluid, met een ergerlijke nagalm tot gevolg.

akoestische kasten

Om niet alles te hoeven horen

In een grote ruimte waarin werkende apparaten niet voor afleiding zorgen, is het geluidsniveau dat veroorzaakt wordt door gesprekken tussen collega’s hoger. Doordat gesprekken niet gemaskeerd worden door andere kantoorgeluiden, zijn conversaties zelfs in de meest afgelegen hoekjes van het kantoor woord voor woord te verstaan.
Deze situatie vormt een grote belemmering voor de concentratie van de andere aanwezigen, die door deze afleiding niet in staat zijn hun taken goed uit te voeren.
Een mogelijke oplossing is het installeren van een geluidsmaskeersysteem. Dit netwerk van kleine speakers ‘maskeert’ geluiden door het produceren van een onopvallend achtergrondgeluid, zoals muziek, een zachte ruis of de kalmerende klanken van de zee of het bos.
Wil je liever niet experimenteren met een maskeersysteem? Dan bieden geschikte interieuroplossingen om akoestische omstandigheden en geluidsisolatie op kantoor te verbeteren uitkomst.

Akoestische panelen

Ongewenste geluiden verdwijnen met geluidsisolatie

Na een analyse van de bestaande of potentiële geluidsbronnen volgt de volgende fase: het verminderen van ongewenste geluiden op kantoor.
Hierbij kunnen geschikte meubels en interieuroplossingen hulp bieden.
Elk meubel beïnvloedt de manier waarop een geluidsgolf zich verspreidt in een ruimte; negatief óf positief. In een kantoor met weinig geluidsabsorberende oppervlakken, kunnen de nagalm en het geluid worden verminderd door het plaatsen van banken of modulaire systemen met eigenschappen die geluiden beter absorberen.
Let op: het principe ‘hoe meer, hoe beter’ gaat niet op in het geval van geluidsisolatie op kantoor.

Leg je oor ten luister bij een specialist

Het overmatig toepassen van geluidsabsorberende materialen en meubels zorgt ervoor dat een kantoor omgetoverd wordt in een ‘loze’ omgeving, waarin gesprekken tussen collega’s in de buurt nog duidelijker hoorbaar zijn en dus voor méér afleiding zorgen.
Daarom leveren fabrikanten, ook in het geval van geluidsabsorberende meubels, gericht advies met betrekking tot het gebruik van de juiste producten en wordt op basis van de actuele situatie het aantal meubels dat nodig is om aan de gewenste geluidsnormen binnen een kantoor te voldoen bepaald.
Ook geeft een geluidsexpert aan op welke plek de meubels moeten worden geplaatst om hun functie optimaal te vervullen en de geluidsisolatie op kantoor te verbeteren.

Succesopstelling voor een goede kantoorakoestiek

Een goed voorbeeld van meubels die de kantoorakoestiek verbeteren zijn opbergkasten. Kies je voor dit alternatief voor het opdelen van jouw kantoorruimte? Houd er dan rekening mee dat de kasten minimaal 1,4 meter hoog zijn; dit formaat kan een gunstige invloed hebben op het beperken van geluidsoverdracht tussen aangrenzende bureaus.
Door jaloezieën en geperforeerde deuren te monteren, verandert de kantoorkast in een geluidsabsorberende ‘val’ die vaak effectiever werkt dan beklede meubels en wand- of bureauschermen gevuld met poreus materiaal. Met name in ruimtes zonder een akoestisch verlaagd plafond zijn deze oplossing belangrijk voor het creëren van een prettige kantoorakoestiek en goed werkende geluidsisolatie.

Geluidschermen en geluidspanelen op ‘oorhoogte’

Een ander belangrijk aspect dat voornamelijk betrekking heeft op kantoren met open ruimtes, is het beperken van de verspreiding van directe geluiden tussen werkplekken.
Bureaupanelen en geluidschermen lenen zich hier goed voor, maar ook hierbij is de juiste hoogte essentieel.
Geluidspanelen lager dan 1,2 meter bieden weliswaar privacy, maar geluid heeft vrij spel. Dat komt doordat de gemiddelde ‘oorhoogte’ als je achter een bureau plaatsneemt 1.2 meter is. De geluidsgolf wurmt zich om de randen van de geluidspanelen heen en kruipt in elke vrije ruimte, met als gevolg dat geluiden eerder versterkt dan gedempt worden. Houd ook in dit geval dus een minimale hoogte van 1.4 meter aan bij het plaatsen van een geluidscherm.

Geluidspanelen

Vloerbedekking maakt een wereld van verschil

Kies je ervoor informele vergaderplekken aan te wijzen in een open ruimte? Overweeg deze zone dan in te delen met modulaire zitsystemen, voorzien van een hoge ‘rug’. Hierdoor worden de geluiden van gesprekken van binnenin geïsoleerd.
Deze gestoffeerde meubels kunnen ook goede geluidsabsorberende eigenschappen hebben. Net als een meubel, beïnvloedt elk oppervlak in een kantoor de kwaliteit van de akoestiek. Zo ook de vloer. Vloerbedekking onderdrukt het ongewenste geluid van trappen, bewegende stoelen en klikkende hakken en kan ook een bijdrage leveren aan de afname van de nagalm in een ruimte. Hoe dun of dik ook, in vergelijking met glad beton maakt vloerbedekking een wereld van verschil op het gebied van geluidsisolatie.

Word zelf dirigent van geluidsgolven

Word zelf dirigent van geluidsgolven

Zoals je leest zijn er verschillende oplossingen om de akoestiek binnen een ruimte te verbeteren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de op de muur en aan het plafond gemonteerde geluidspanelen, die je tegenwoordig steeds vaker in kantoren tegenkomt.
De geluidsschermen, vaak gevuld met schuim, glaswol of vilt en bedekt met ademende bekleding, dirigeren de geluidsgolven als het ware door de ruimte heen.
Staan of hangen de panelen op de juiste plek? Dan worden de nadelige geluiden die via het oppervlak van de muur of het plafond door het kantoor kaatsen verminderd. Ook de nagalm neemt af door geluidsisolatie, waardoor een ruimte stiller wordt.
Binnen de markt voor akoestiekproducten doen tevens vrijstaande elementen in de vorm van kolommen of hoekpanelen hun intrede. Door deze producten in kleinere (vergader)ruimtes te plaatsen, voorkom je dat echo’s of onplezierig gerommel een goed gesprek verstoren. En dat is zeker in het geval van belangrijke telefonische vergaderingen met meerdere personen geen overbodige luxe.

Een oorverdovende oase van rust

Met al deze informatie, weten we dus dat het belangrijk is je bewust te zijn dat de juiste kantoorindeling en een bewuste keuze voor meubels, materialen en afwerkingen een aanzienlijke invloed heeft op de kantoorakoestiek en het geluidsniveau op de werkvloer. Het gebruik van slechts een paar van dit soort elementen en aanpassingen in de meubelopstelling kan al helpen bij het beheersen van ruis en het verbeteren van geluidsisolatie op kantoor. Schakel hierbij de hulp in van een specialist op het gebied van akoestiek binnen een kantooromgeving om de beste oplossing te vinden voor geluidsoverlast.
Het resultaat: een oorverdovende oase van rust.

Aanmelden nieuwsbrief