Alles over inspiratie

Alles over inspiratie

Geluidsoverlast op kantoor: zo krijg je het stil

Geluidsoverlast op kantoor: zo krijg je het stil

In het dagelijks leven speelt geluid een belangrijke rol. Vaak levert het prettige ervaringen op; het luisteren naar de nieuwste hit van je favoriete artiest of de prachtige geluiden van de natuur.
Helaas hebben we ook vaak te maken met de vervelende gevolgen van een scherp gehoor, bijvoorbeeld het aanhoudende lawaai van een drukke werkomgeving. Pratende collega’s, telefoons die overgaan, ratelende printers; de veroorzakers van geluidsoverlast op kantoor nemen tegenwoordig eerder toe dan af.
Irritante geluiden zijn niet alleen storend, ook zorgt deze overlast voor concentratieverlies. Het gevolg?
We werken een stuk minder efficiënt. Let bij het ontwerpen van een nieuwe kantoorruimte dus niet alleen op wat het oog wil, maar leg vooral je oor ten luister bij de kantoorakoestiek.

Vermoeid en geïrriteerd na een lange werkdag

Vermoeid en geïrriteerd na een lange werkdag

De effecten van een lange dag werken binnen een druk kantoor zijn duidelijk. Bij thuiskomst voelen we ons vaak vermoeid, geïrriteerd of hebben we last van hoofdpijn.
Vaak realiseren we ons niet dat de oorzaak van dit ongemak in veel gevallen te maken heeft met de geluiden waar we gedurende de dag aan zijn blootgesteld; zo ook geluidsoverlast op kantoor.
Onderzoek wijst uit dat een langdurig verblijf in ruimtes waarin het geluidsniveau regelmatig hoger ligt dan 60-70 dB voor permanente gehoorschade kan zorgen. Om de veiligheid en het werkcomfort van jouw werknemers op kantoor te garanderen zijn normen vastgesteld voor het maximaal toegestane geluidsniveau.
Het maximale geluidsniveau op kantoor ligt tussen de 55-65 dB, voor conceptuele kantoren ligt de grens zelfs bij 40 dB.

Een grote bron van irritatie

Geluidsoverlast op kantoor kent verschillende veroorzakers.
Deze bronnen - vaak van irritatie - zijn onderverdeeld in vier categorieën; drie hiervan zijn gerelateerd aan het kantoor, één heeft te maken met externe factoren.
De eerste categorie bestaat uit de werknemers zelf. In elk kantoor kun je op elk moment van de dag tientallen gesprekken horen, lopen mensen heen en weer, gaan deuren open en dicht, worden stoelen verplaatst of klinken er andere geluiden uit gemeenschappelijke ruimtes. De (technische) installaties van een gebouw, zoals de ventilatie, airconditioning, hydraulische- en verwarmingssystemen en geluiden die de kantoorlift produceert vormen de tweede categorie.

Een grote bron van irritatie

Kantoorlawaai is één van de grootste onruststokers

Computers, telefoons, printers, servers en papierversnipperaars vallen onder de derde categorie van onruststokers. Deze kantoorapparaten kunnen we (vrijwel) onmogelijk weglaten uit de kantoorruimte.
Wel kan een doordachte indeling en het aanschaffen van moderne apparatuur de ergste geluidsoverlast op kantoor door apparatuur verminderen.
Ook externe bronnen kunnen voor lawaai zorgen. Voorbijrazende voertuigen op de drukke weg waaraan het kantoor gevestigd is, luid pratende voorbijgangers of aangrenzende gebouwen waar hard en vooral luidruchtig gewerkt wordt. Om de efficiëntie en het werkplezier van onze medewerkers te verhogen, moeten we proberen het kantoorlawaai aan te pakken door het akoestisch comfort van de mensen die er werken te beheren.

Een grote bron van irritatie

Geluidsoverlast op kantoor: op zoek naar stilte

De eerste manier om geen gehoor te geven aan hinderlijke geluiden is de kantoorruimte geluiden beter te laten absorberen. Verlaagde plafonds, vloerkleden of tapijt en akoestische panelen vergroten de geluidsabsorptie door een deel van de akoestische energie op te vangen en verminderen nagalm.
Ook moeten we kritisch kijken naar de apparatuur die we gebruiken. Is er geen budget voor de aanschaf van stille(re), moderne kantoorapparaten? Denk dan aan trillingsdempers en rubberen matten als geluidsdempers van lawaaierige apparaten of plaats kantoorapparatuur in andere, aparte ruimtes. Zorg er ook voor dat technische installaties regelmatig gecontroleerd en opgeknapt worden; een geruisloze ventilatie en soepel werkende hydraulische systemen verbeteren de werkomgeving aanzienlijk en verkleinen de geluidsoverlast op kantoor.

Slimme oplossingen

Slimme oplossingen voor een goede kantoorakoestiek

Eén van de meest eenvoudige oplossingen voor het verminderen van geluidsoverlast op kantoor is een verbeterde indeling van bureaus in de gemeenschappelijke ruimtes.
Deel teamleden zoveel mogelijk bij elkaar in op de werkvloer, zo voorkom je luide gesprekken en lopende mensen. Zorg er wel voor dat de bureaus voorzien zijn van geschikte scheidingswanden of -panelen. Deze akoestische producten gaan de verspreiding van het geluid door het hele kantoor tegen.
Overleg en communicatie zijn belangrijk binnen een bedrijf. Wil je jouw werknemers aanmoedigen om vooral met elkaar in gesprek te gaan?
Creëer dan ruimtes die specifiek bedoeld zijn voor het voeren van een inhoudelijke discussie of het pitchen van een nieuw idee.
Mensen die binnen jouw bedrijf verantwoordelijk zijn voor het nemen van belangrijke beslissingen of lastige vraagstukken beantwoorden, kun je het beste voorzien van een afgesloten ‘privékantoor’.

De positieve invloed van muziek terwijl je werkt

Geluiden in onze werkomgeving zorgen niet altijd voor afleiding, concentratieverlies of een afname in productiviteit. Integendeel. Geluid kan namelijk ook een positief effect hebben.
Eén van de beste voorbeelden is het luisteren naar muziek bij het uitvoeren van werkzaamheden. In sommige kantoren is het gemeengoed om op een afdeling naar een radiozender of afspeellijst te luisteren waar iedereen zich prettig bij voelt.
Bij steeds meer bedrijven kiezen mensen er ook voor om zich van hun omgeving af te sluiten en zich niet te storen aan geluidsoverlast op kantoor door een koptelefoon op te zetten. Werkgevers vinden dit allang geen probleem meer en accepteren deze manier van ‘persoonlijke geluidsisolatie’.

Geluid kan ook positief werken

Dat klinkt als muziek in de oren

Waar je wel bij stil moet staan is of de muziek waar mensen naar luisteren de concentratie en productiviteit negatief of positief beïnvloedt. Iedereen heeft z’n eigen smaak, maar de meeste onderzoeken tonen aan dat klassieke muziek de grootste stimulans is voor creativiteit en efficiëntie. Ook vergroot klassieke muziek de verbeelding, het denkproces en verbetert deze muzieksoort het geheugen.
De muziek mag dan wel klassiek zijn, als moderne werkgever moet je kiezen voor een eigentijdse benadering van geluidsoverlast op kantoor. Door hier goed over na te denken en het vinden van passende akoestische oplossingen in jouw kantoorinterieur, ben je in staat werknemers een rustgevende, inspirerende werkplek te bieden. En dat klinkt iedereen als muziek in de oren, toch?

Aanmelden nieuwsbrief