Alles over inspiratie

Alles over inspiratie

Knusse werkplek

Hoe creëer je een knusse werkplek

Een knusse en comfortabele werkplek die voelt als thuis. Een plek waar je graag naartoe komt en met plezier je tijd doorbrengt. Bestaat het? Jazeker!!

Wanneer je denkt aan een standaard kantoor zie je waarschijnlijk een sober ingerichte ruimte voor je met kale muren, koude kleuren, scherpe hoeken, koel wit licht en kunstmaterialen. Als je te lang in zo’n ruimte verblijft kan het je gemoedstoestand en welzijn beïnvloeden, en dus je prestaties.
Het is daarom niet verwonderlijk dat er een grote omslag plaatsvindt op het gebied van kantoorinrichting, en de trend om de werkplek knusser in te richten steeds groter wordt.

Bij het ontwerpen van nieuwe werkplekken besteden interieur architecten aandacht aan de functionaliteit, maar ook aan het comfort dat het de gebruikers biedt.

“Mensen streven altijd naar comfort. Of het nou om kleding gaat of de ruimtes waarin we verblijven”, aldus Anna Marszatek, Global Portfolio Manager bij Nowy Styl Group. “Als ik zin heb in een kopje koffie en wil ontspannen, dan kies ik eerder voor een boho-style café met boeken en comfortabele banken dan voor een druk en lawaaierig Stations Café. Wanneer het gaat om werken op kantoor, dan heb je weinig invloed op het uitkiezen van de exacte plek, maar de plek en omgeving hebben wel veel invloed op jou. Sobere interieurs zonder accessoires, planten, met slechte akoestiek en slechte verlichting zijn niet de beste werkplek voor de meeste mensen.” Er zijn een aantal trucs waarmee je een kille ruimte zonder karakter vrij eenvoudig in een knusse en warme plek kunt veranderen. Zo kun je een hoop doen met kleuren, licht, materialen en accessoires.

Warme kleuren

Het aanpassen van het kleuren palet is een eenvoudige oplossing die grootse resultaten kan hebben. Om een knussere sfeer te creëren scheelt het meteen wanneer je voor warme kleuren kiest in plaats van voor kille.
Je hoeft niet meteen drastische maatregelen te nemen en het hele kantoor opnieuw te laten schilderen, maar begin met 1 muur of een deel ervan. Warme kleuren zijn niet alleen aan te raden voor de muren, maar ook voor meubilair en accessoires. Wanneer je een ruimte knusser wil maken zonder grondige renovatie: zet mooie bloemen neer en voeg kleurrijke accessoires toe. Eenvoudig, snel, maar zeer effectief.

Warme kleuren

Verlichting

Verlichting is sfeerbepalend in een ruimte en bepaalt voor een groot gedeelte hoe een ruimte op je overkomt. Koel, wit licht heeft invloed op je gemoedstoestand: het stimuleert en bevordert de concentratie. Het wordt daarom veel gebruikt in kantoren en op andere plekken waar mensen zich moeten concentreren op hun werk. Warme kleuren werken juist ontspannend en geven een ruimte meteen een knusser uiterlijk. Op kantoren wordt dit soort licht meer gebruikt in ruimtes zoals het bedrijfsrestaurant en ontspanningsruimtes.
Goed ontworpen verlichting met de juiste intensiteit en tint maken je werkplek knusser en comfortabeler, en zorgt ervoor dat je je prettiger voelt. Wist je dat goede verlichting en voldoende daglicht worden gelinkt aan een daling van verzuim onder werknemers van 15%, en een toename van 3 tot maar liefst 20 procent in productiviteit!

Functionele Accessoires

Wanneer je een knussere werkplek wil, is het een goed idee om accessoires aan het interieur toe te voegen. Kleurrijke schilderijen aan de muur, zachte kussens, dekens of poefjes. Maar ook kleden en karpetten in verschillende kleuren, vormen en patronen geven jouw interieur een uniek karakter.
Planten op het bureau of in mooie bloempotten brengen leven in het kantoor. De rol van accessoires hoeft niet beperkt te blijven tot ‘er gewoon leuk uitzien’, ze kunnen ook functioneel zijn.
Een mooie lamp is bijvoorbeeld niet alleen een bron van licht is, maar beïnvloedt ook je gevoel van welbevinden, en kleurrijke zachte poefjes nodigen uit tot een hoognodig relaxmomentje tijdens een drukke dag.

Functionele Accessoires

Met maar een paar kleine aanpassingen kun je je werkplek een vriendelijkere uitstraling geven en dit maakt het prettiger om in te werken. Onderzoek heeft aangetoond dat een comfortabele werkplek voor 91% van de werknemers bepalend is voor hoe goed ze zich op de werkplek voelen.
Natuurlijke materialen, interessante patronen, praktische accessoires, warme kleuren en goed licht zullen je kantoor laten aanvoelen als thuis. Een ruimte die zo is aangekleed zal een fijne plek zijn om te werken en collega’s en klanten te ontmoeten.

Aanmelden nieuwsbrief