Alles over inspiratie

Alles over inspiratie

Minimalistisch kantoor

Minder is méér in een minimalistisch interieur

Hoe vaak komt het voor dat je spullen koopt die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt? En hoe vaak gooi je etenswaren weg die, zonder dat je de kans hebt gehad deze op te eten, over datum zijn?
Kijk eens om je heen: hoeveel spullen op je kantoor of jouw werkplek kun je bij het grofvuil zetten, zonder ze ook maar een moment te missen? Grote kans dat dit ook voor jou heel herkenbaar is.
Hoe roepen we de vicieuze cirkel van kopen, vergaren en weggooien een halt toe? Dit is waar minimalisme uitkomst kan bieden. Naast de overduidelijke esthetische voordelen, verbetert een minimalistisch interieur ook jouw welzijn en daarmee automatisch de kwaliteit van jouw werk.

Waar staat minimalisme nu echt voor?

De minimalistische stijl speelt al decennia een belangrijke rol in het westerse interieur, maar het ‘idee’ zelf is nog veel en veel ouder. De gewoonte om in lege ruimtes te verblijven die de menselijke verbeelding stimuleren is een eeuwenoude oosterse traditie. We associëren leegte, een essentiële ideologie binnen het Chinese Taoïsme, boeddhisme en de Japanse architectuur, met geluk en harmonie.
Een groot contrast met de westerse cultuur, waarin het dagelijks leven wordt gedomineerd door materialisme. Met als gevolg een overschot aan alles. Dat juist minimalisme ook binnen de westerse wereld zijn intrede heeft gedaan, is eerder vanzelfsprekend dan verrassend. Inmiddels wordt een minimalistische inrichting zelfs gezien als de belangrijkste (interieur)trend. Zowel thuis als op kantoor brengt een minimalistisch interieur ons terug naar de realiteit en de échte basis van wonen en werken.

Verfijnd en doordacht

Saai en bescheiden? Eerder verfijnd en doordacht!

Binnen de interieurinrichting wordt minimalisme vooral gekenmerkt door het gebruik van een beperkt aantal kleuren en items.
Overbodige accessoires en overdreven versieringen zijn hierin absoluut niet van toepassing. Maar een ogenschijnlijk bescheiden kleurengamma staat niet automatisch gelijk aan saai.
De kleur wit laat een ruimte bijvoorbeeld groter lijken en kan goed worden verzacht met contrasterende kleuren als zwart, marineblauw of grijs. Verschillende groen- en pasteltinten zijn ook prima op hun plek in een minimalistisch interieur.

Minimalistisch kantoor

In een minimalistisch interieur draait het om vorm

Ook meubels hoeven niet saai en kleurloos te zijn. Deze zijn tenslotte de belangrijke decoratieve elementen binnen een minimalistische inrichting. In een minimalistisch interieur wordt daarom juist de nadruk gelegd op vorm. Interessante vormen, modulaire oplossingen en ongebruikelijke randen maken een kantoorruimte modern en licht. Vergeet echter niet dat de keuze voor minder meubels en accessoires in een interieur betekent dat er méér aandacht voor de ‘hoofdrolspelers’ is. Besteed daarom in het bijzonder aandacht aan de textuur en kwaliteit van de materialen van de meubels. Hout en metaal overheersen binnen de minimalistische trend, omdat deze materialen goed te combineren zijn met glas, keramiek en steen. Het is niet het overschot, maar juist de afwezigheid van items dat een ruimte verfijnd maakt.

Hoe creëer ik een minimalistisch kantoor?

Het concept van minimalisme kan naast de belangrijkste stimulans voor een minimalistisch interieur ook een leidende rol spelen binnen de bedrijfscultuur. Een minimalistische werkplek stelt je in staat afleidingen veilig te parkeren, zodat je je kunt toeleggen op het volledig benutten van jouw potentieel. Onderzoek toont aan dat afleiding op de werkplek de productiviteit met maar liefst 40 procent vermindert en het foutenpercentage met 27 procent verhoogt [1]. Opeens snap je waarom in Japanse washitsu’s (theekamers) geen meubels of versieringen aanwezig zijn. Deze ruimtes zijn gericht op volledige ontspanning en rust. Niet voor niets worden deze kamers ook wel aangeduid als ‘een huis van verbeelding’. De ruimtes zetten aan tot zelfbeschouwing en stimuleren creatief denken.

Waar staat minimalisatie nu echt voor?
Verfijnd en doordacht

Een omgeving waarin alleen het hoognodige telt

Wie kiest voor een minimalistische inrichting of een minimalistische werkplek, kiest alleen voor het hoognodige. Wat heb je nodig om je werk goed uit te kunnen voeren?
Een bureau, een laptop, een pen en een notitieblok. Vergeet die boekenplank, binders en stiften in alle kleuren van de regenboog. Ook in deze situatie hoeft een minimalistisch interieur niet monotoon te zijn.
Verrijk dit kantoortype met kleurrijke geluidsabsorberende panelen, designlampen en een vleugje groen. Natuurlijk vergeten we ook de moderne, ergonomische stoelen niet die – naast hun visuele waarde – bijdragen aan het vergroten van het werkcomfort.

Vraag jezelf niet af wat, maar wáárom je iets doet

Net als het verwijderen van alle onnodige accessoires, kun je ook het werkproces zelf onder de loep nemen. Is het echt nodig om ál die verschillende stappen uit te voeren om je werk goed te doen? We hebben de neiging gewend te raken aan onnodige, verouderde zienswijzen en formaliteiten die door de jaren heen in een organisatie zijn geslopen.
Daarom loont het de moeite jezelf hardop af te vragen wat wel en niet noodzakelijk is voor een productieve werkdag. Een betere planning, het tegen het licht houden van processen en afleidingen de deur wijzen – in combinatie met een doeltreffend minimalistisch interieur – bezorgen de héle organisatie onmetelijk veel voordelen. Harmonieus samenwerken en zonder afleiding de kwaliteit van werken verbeteren; minimalisme maakt alles stijlvol eenvoudiger.

Wil je meer weten over een prettige kantooromgeving en "Working Well"? Download dan hier het artikel ‘How to create an office’ waarin de behoefte van werknemers centraal staat.


klik hier

Bron:
[1] ‘Hoe geluid de productiviteit van jouw personeel kan beïnvloeden’,
Bruce (2008).

How to create a great office space
Aanmelden nieuwsbrief