Alles over inspiratie

Alles over inspiratie

Planten op kantoor

Planten op kantoor: de helende kracht van natuur

Twaalf miljoen dagen. Dat is het schrikbarende aantal dagen dat Britse kantoormedewerkers afgelopen jaar niet op hun werk verschenen door toedoen van stress. Dit is niet alleen een enorme wake-up call rond de gezondheid van werknemers, ook de Britse economie heeft hier flink onder te lijden.
De oplossing? Een biofilisch kantoor. Oftewel een kantoor waarin planten, groen en natuurlijke materialen onderdeel zijn van de interieurinrichting. Een groene werkomgeving vermindert negatieve bijwerkingen en zorgt voor positieve energie, creativiteit en maakt mensen blij. De kracht van groen en planten op kantoor werd nog maar eens bewezen tijdens de Clerkenwell Design Week 2019, één van de toonaangevende jaarlijkse interieurevenementen.

Een frisse, vrolijke oase van groen

Directeur Carl Abeydeera was de laatste die het kantoor van meubelgigant Kusch + Co in Londen ’s avonds verliet en de eerste die in de ochtend de deur weer opende. In het holst van de nacht toverde het team van Plant Designs de showroom om in een oase van groen. Abeydeera kon de spectaculaire make-over bijna niet bevatten. Het interieur was onherkenbaar veranderd. Hoewel hij elk hoekje van zijn kantoor kon dromen, leek hij in een andere wereld terecht te zijn gekomen. Verbaasd liet hij de groene kantooromgeving op zich inwerken, nieuwsgierig een blik werpend in elke kamer.
De ruimte oogde en voelde fris, vrolijk, energiek. Vrijwel direct voelde hij de positieve energie van de planten op kantoor en in de showroom door zijn lijf en geest stromen. De interieurbeplanting bezorgde hem naast een goed humeur net dat beetje extra stimulans om de uitdagingen van zijn werkdag aan te gaan.

‘Wij zijn altijd al één met de natuur geweest’

De reactie van Carl komt niet als een verrassing voor Sam McCarthy van het Londense bedrijf Plant Designs. “Het is heel herkenbaar. Eigenlijk is de reactie van iedereen die kiest voor een biofilisch kantoor vergelijkbaar”, zegt McCarthy. “Op het moment dat planten op kantoor arriveren, zie je dat iedereen meteen een krachtsimpuls krijgt. Daar word ik gelukkig van. Ik kijk graag naar hoe planten mensen veranderen. Iedereen lacht en ontspant. Onze groene interieurdesigns maken mensen gelukkig, dat blijft een geweldig beeld en gevoel.” De groene revolutie in de showroom van Kusch + Co door Plant Designs bestond onder meer uit tientallen potplanten en een levendige plantenmuur. De verticale muurcompositie, met een oppervlakte van enkele vierkante meters, fungeert als grote aandachtstrekker en sfeermaker in de ruimte.

Planten op kantoor brengen de mens tot leven

Sam loopt naar de muur vol interieurbeplanting en de talloze potten waaruit deze bestaat. Terwijl hij demonstreert hoe eenvoudig de installatie en de groene muur te bedienen zijn, vertelt hij dat de biofilische trend enorm aan kracht heeft gewonnen binnen kantooromgevingen. “De mens is altijd één geweest met de natuur. De natuur geeft ons de kans te leven en te groeien. Door de jaren heen hebben wij de omgeving waarin we leven veranderd. Zeker in de laatste eeuw zijn we intensief gaan bouwen, met alle gevolgen voor de groene wereld om ons heen. Maar de behoefte om één te zijn met de natuur blijft, ook al hebben we dat misschien niet elke dag door.
Het biofilische design - de introductie van planten op kantoor - thuis of waar dan ook, beantwoordt deze innerlijke drang. Sterker nog, ook andere natuurlijke materialen als steen, hout en stoffen roepen dit gevoel op bij mensen.”

Creatiever, gezonder en productiever door groen

Een gunstig effect voor een minimale prijs

Elk van de verschillende planten die de showroom van Kusch + Co sierden, had iets te vertellen. Een eigen boodschap, te lezen op een klein label.

• ‘Ik maak je creatiever’
• ‘Ik haal gifstoffen uit de lucht’
• ‘Ik maak zuurstof; wist je dat je op één dag tot wel 17.000 liter zuurstof inademt?’
• ‘Ik ben hier om jouw productiviteit met 17 procent te verhogen’
• ‘Ik verminder geluid met vijf decibel’

De gunstige effecten van planten op kantoor, maar ook in onze thuisomgeving, zijn onomstotelijk bewezen. Met deze informatie als basis zijn wetenschappers in staat om steeds meer gedetailleerde feiten over de werking van planten te ontdekken.
Resultaten die door de afdeling Werkplekonderzoek en -advies van Nowy Styl Group zorgvuldig worden geanalyseerd. Anna Dziadkowiec, werkplekanalist van Nowy Styl Group, benadrukt dat natuurlijke elementen in een ruimte een rustgevende invloed hebben op de menselijke psyche.

Ervaar de kracht van een biofilisch design

Interieurbeplanting: sfeerverhogend én gezond

“Groen en de natuur in het algemeen zorgen voor een gezonde balans tussen intense werkdagen en korte momenten van rust en ontspanning.
Zeker als planten op kantoor niet alleen rondom de bureaus, maar ook op andere plekken in de werkomgeving worden geplaatst. Daarnaast dragen ruimtes met interieurbeplanting bij aan het verminderen van stress en het verhogen van werkplezier door de huiselijke sfeer.
Ook helpen planten bij het zuiveren van vervuilde lucht, het verminderen van lawaai en werken planten als stofvangers. Onderzoek wijst uit dat direct contact met groen en zonlicht het welzijn van de mens verbetert en creativiteit stimuleert”, somt Anna de voordelen van een biofilisch interieur op.

‘Verandering is nog nooit zo krachtig geweest’

“Alleen al in Groot-Brittannië zorgden stressverschijnselen afgelopen jaar voor ruim twaalf miljoen ziekmeldingen”, geeft Sam aan. “Door stressniveaus te verlagen, dringt biofilie deze cijfers aanzienlijk terug. En dat voor een minimale prijs! Waarom zou je niet profiteren van al deze voordelen?” Steeds meer interieurontwerpers geven groen een plek in hun designs.
Planten op kantoor zijn niet langer alleen accessoires om een ruimte mooi aan te kleden, maar zijn een belangrijk onderdeel geworden van het welzijn op kantoor. De impact van interieurbeplanting op hoe we werken is enorm. En dat verschil voel je, elke dag opnieuw.”

Aanmelden nieuwsbrief