Alles over inspiratie

Alles over inspiratie

Panthera bureaustoel

Ray Carter: een blauwdruk voor succes

Met meer dan dertig jaar ervaring als ontwerper en designer in de industriële sector, de autobranche en de consumentenmarkt, is Ray Carter een garantie voor hoge kwaliteit en bewezen resultaten. Tot zijn vaste opdrachtgevers behoren onder meer toonaangevende bedrijven als BMW, Nokia, Siemens en Compaq. In 1973 startte Carter, samen met zijn vriend en eveneens geroemd designer Charles Pelly, Designworks USA. Het creatieve adviesbureau is uitgegroeid tot één van ’s werelds meest bekende ontwerpstudio’s op het gebied van kantoor- en transportdesign. Op dit moment runt Carter een eigen ontwerpadviesbureau.

‘Vorm komt altijd na functie’

Wij vroegen de wereldberoemde ontwerper naar zijn visie op kantoormeubelen, trends op designgebied en zijn ontwerp voor Nowy Styl Group: de panthera-bureaustoel.
Een vraaggesprek over inspiratie, het design waarin de mens centraal staat en het proces van het ontwikkelen van nieuwe producten.
Design door het oog van de meester.

Ray Carter: een blauwdruk voor succes

Wat zijn in jouw ogen de belangrijkste eigenschappen van kantoormeubelen?

Visueel én daadwerkelijk comfort, in die volgorde. Het ontwerp moet uitnodigend zijn, niet intimiderend.
Een stoel moet tijdens het werken voldoende en vooral goede steun bieden. Ook de eenvoud van het bedienen en verstellen is belangrijk.

Wat is de meest inspirerende actuele trend op het gebied van kantoordesign?

Trends zijn tegenwoordig niet zo nadrukkelijk aanwezig. Mensen zijn op zoek naar iets nieuws.
Een beweging, een mechanisme of een stijl met de ‘wow-factor’. Bij het stylen lijkt retro op dit moment ‘in’ te zijn. Ik denk dat we meer open ruimtes gaan zien, waarin het vooral om comfort draait.
Kleuren, verlichting en menselijke interactie worden steeds belangrijker. Ook wordt de nadruk gelegd op het efficiënt gebruiken van persoonlijke apparaten, sámen met de bedrijfsapparatuur.

Elke designer heeft een eigen stijl. Wat is jouw handelsmerk wat terug te zien is in al jouw projecten? Of is elk project uniek?

Elk project draait vanzelfsprekend om de specifieke wens van de klant of is gebaseerd op de vraag vanuit de markt. Voor mij staat voorop dat de details en vormen van een product direct duidelijk aantonen wat het product doet en hoe het werkt. Ik houd niet van het overmatig aankleden van designs.
Je zou kunnen zeggen dat de aloude regel ‘vorm komt na de functie’ in mijn ogen nog steeds leidend is.

Wat is jouw inspiratie?

De natuur is mijn voornaamste bron van inspiratie. Als ik het over de natuur heb, doel ik op de wijze waarop iets groeit, zich ontwikkelt en wordt opgebouwd; hierdoor worden we bekend met de details.
Een klein element dat we eerder hebben gezien maakt dat een ontwerp meer geaccepteerd wordt.
Als ik een herkenbaar element gebruik in een nieuw ontwerp – met al z’n nieuwe oplossingen – ontstaat het gewenste doel en niet alleen een nutteloze vorm of een gedaante op het computerscherm.

Als je de vraag krijgt meubels met specifieke functies en elementen te ontwerpen, waar begin je dan mee? Worden ideeën spontaan geboren of heb je een duidelijk plan?

Normaal gesproken is de gewenste functie van het product het uitgangspunt. In eerste instantie werk ik zelden volgens een volledig uitgewerkt plan. Het ontwerp ontvouwt zich langzamerhand op basis van schetsen, modellen en vergaderingen… Het is belangrijk om de klant nadrukkelijk bij dit proces te betrekken.

Wat is de meest uitdagende fase tijdens het ontwikkelen van een nieuw product?

De uitdagingen en moeilijkheidsgraad zijn voor elk product anders. Soms ligt dit aan het oorspronkelijke concept of de eerste visie. Soms ligt de uitdaging in het overtuigen van de klant. Soms is binnen het budget blijven de grootste hindernis. En soms spelen al deze belemmeringen mee. Goede samenwerking maakt dit proces een stuk eenvoudiger.

Voor de Nowy Styl Group heb je een nieuwe bureaustoel ontwikkeld, de panthera. Wat zijn de unieke kenmerken van deze interieurlijn en waar heb je je door laten inspireren?

In het geval van de panthera-lijn was de begeleiding door de klant van fundamenteel belang. Door me in de juiste richting te wijzen, wist ik wat me te doen stond om het gewenste eindresultaat te bereiken.
Op basis van de eerste briefing toonde ik verschillende oplossingen en viel de keuze op het design zoals we dat nu kennen. De bijzondere vorm van de rugleuning leidde tot de neksteun, die naar mijn mening een uniek kenmerk van de designstijl is. De steun maakt van de stoel een echte blikvanger.

Eigenaarschap vermindert ongemakken en stress

Panthera: gezond zitten in een stijlvol jasje

De panthera-bureaustoel heeft het allemaal. Een goed gevormde, hoge rugleuning die de rug van de gebruiker ondersteunt, een brede en comfortabele zitting die de gebruiker helpt de meest praktische houding aan te nemen en de keuze uit drie geavanceerde technologische mechanismen, die een dynamische zithouding garanderen.

Aanmelden nieuwsbrief