Alles over inspiratie

Alles over inspiratie

Martin Ballendat, the chairman

‘Mr. Chairman’: de wereldwijde stoelenkoning

Wereldwijd zitten meer dan een miljoen mensen dagelijks op zijn stoelen. Met zijn innovatieve designs won hij al meer dan 150 awards, waarvan de laatste in het bijzonder tot de verbeelding spreekt: de prestigieuze Mixology Award.
Martin Ballendat, ‘Designer van het Jaar 2019’, praat met Rohde & Grahl over het creëren van nieuwe, baanbrekende designmeubelen en over het overwinnen van de diverse uitdagingen binnen zijn laatste project, de unieke Xilium-bureaustoel.

Martin Ballendat

Een karrenvracht aan prestigieuze prijzen

Wie een Mixology-award op de schoorsteenmantel mag bijzetten, heeft het écht gemaakt in designersland en de wereld van het moderne interieurontwerp. De toonaangevende jaarlijkse award show wordt georganiseerd door het Britse tijdschrift ‘Mix-Interiors’.
Een professionele jury, bestaande uit ervaren en gerenommeerde architecten, designers en consultants, bepaalt wie één van de felbegeerde beelden in de wacht sleept.
Dit jaar vond het interieurgala plaats in het Old Billingsgate-gebouw – een Victoriaans meesterwerk aan de oever van de Thames-rivier, met een indrukwekkend uitzicht over de historische Britse hoofdstad.

In gesprek met Martin Ballendat

In de nieuwste aflevering van ‘Office Talks’, gaat Rohde & Grahl in gesprek met Ballendat. Wat is zijn geheim? En hoe is het design van de Xilium-bureaustoel tot stand gekomen?

‘In een ontwerpproces komen zóveel dingen samen’


Martin, we kennen je als ‘Mr. Chairman’. Hoeveel mensen denk je dat wereldwijd in een door jou ontworpen stoel zitten?
‘Hoeveel mensen? Ik zou zeggen ongeveer een miljoen. Heel veel, daar ben ik van overtuigd. Reken maar uit. Ik zit dertig jaar in het vak, wereldwijd zijn meer dan twee miljoen van mijn meubels verkocht – stoelen die ergens ter wereld gedeeld worden door collega’s. Dus het klopt, er zitten dagelijks enorm veel mensen op mijn stoelen.’

Wat was de grootste uitdaging tijdens het Xilium-project?
‘De uitdaging van het doen, het creëren en ontwerpen van een bureaustoel; dat is altijd de allergrootste uitdaging in ons vakgebied. Daar begint het mee. Iemand die niet in deze wereld zit, kan zich niet voorstellen wat er allemaal gebeurt. Welke processen plaatsvinden, wat er in het hoofd van een designer omgaat.
Er zijn keurmerken en kwaliteitseisen waar je rekening mee moet houden, het streven om binnen budget te blijven en de stoel betaalbaar te houden. Dan is er nog ergonomie, het design zelf, dat esthetisch moet zijn – er komen zoveel factoren samen.’

xilium bureaustoel

Wat onderscheidt Xilium?
‘Dat zijn voornamelijk de extra functies van de bureaustoel. Op basis van onze ervaring zijn we een stap verder gegaan. We hebben het ontwerp verbeterd, iets nieuws gerecreëerd.
Er is een Xilium-beleving ontstaan. Speciaal voor deze stoel hebben we een nieuw bewegingsmechanisme ontwikkeld. Je hebt niet alleen beschikking over de ‘normale’ flexibele rugsteun, ook is het nu mogelijk om naar beide zijkanten te bewegen. Je beweegt met de Xilium dus in alle directies, voor nog meer comfort.
Wat de Xilium echt uniek maakt, in vergelijking met andere bureaustoelen, is dat je – hoe je ook zit – altijd kunt rekenen op goede ondersteuning van je lichaam. Dit geeft de gebruiker alle ruimte om de perfecte en de meest comfortabele zitpositie te vinden, met de zekerheid dat je altijd ergonomisch verantwoord werkt.’

Heb je zelf een favoriete zitpositie?
‘Jazeker. Tijdens het schetsen van ontwerpen heb ik een goede zitpositie, comfortabel en bovenal prettig. Ook de locatie van mijn studio, aan een meer in Oostenrijk, helpt mee.
Als ik over de Attersee kijk en geniet van het landschap, de bergen en de vallei, heb ik nog meer plezier van mijn werk en zit ik helemaal op mijn plek.’

Aanmelden nieuwsbrief