dsc 5535 final
innovatielab 2
innovatielab 6
innovatielab 7
dsc 5520 final
innovatielab 9
innovatielab 5
innovatielab 10
innovatielab 11
innovatielab 12

Nova College Innovatielab: Samen werken aan de toekomst

Het Nova 2.0 Innovatielab helpt onderwijsteams om te anticiperen op de steeds snellere integratie van nieuwe technologische mogelijkheden, en biedt ruimte voor innovatie.

dsc 5535 final
innovatielab 2
innovatielab 6
innovatielab 7
dsc 5520 final
innovatielab 9
innovatielab 5
innovatielab 10
innovatielab 11
innovatielab 12
Met deze fysieke ruimte is er een stevig fundament voor het innovatieprogramma Nova 2.0 om de komende jaren op verder te bouwen!

Tim van der Voord

Programmamanager Nova 2.0 & Smart Makers Education

Nova College bereidt mensen van jong tot oud voor op een nieuwe stap in hun opleiding of loopbaan. De ongeveer 1.300 medewerkers van Nova College onderwijzen dagelijks ruim 13.000 studenten vanaf 16 jaar. Met aandacht voor geluk, groei en zelfvertrouwen leren studenten méér dan alleen een beroep: ze krijgen lessen voor het leven.

Nova College biedt ruim 130 beroepsopleidingen verdeeld over beroepsrichtingen variërend van Autotechniek en Bouw tot Dans en Theater.
Deze beroepen en het onderwijs zelf zijn door de opkomst en steeds snellere integratie van nieuwe technologische mogelijkheden constant aan verandering onderhevig. Het innovatieprogramma Nova 2.0 moet onderwijsteams helpen om te anticiperen op die veranderingen, en ruimte bieden voor innovatie. Dit wordt fysiek mogelijk gemaakt in het Nova 2.0 Innovatielab.

Inspiratieplek

De docenten en instructeurs van het Nova College in Hoofddorp hebben aangegeven een grote behoefte te hebben aan een veilige omgeving waarbinnen vrij experimenteren voor hen mogelijk is. Het Innovatielab moet een inspiratieplek worden die uitnodigt om out-of-the-box te denken, moet over voldoende technologische middelen beschikken en ruimte bieden voor showcases. De sfeer moet ongedwongen en informeel zijn. Binnen het Iab moet een docent of team zelfstandig kunnen werken en/of ondersteund kunnen worden door een technisch en een onderwijskundig collega, om van idee tot echt toepasbaar en betekenisvol onderwijs te komen. Rohde & Grahl is met alle wensen aan de slag gegaan, en heeft een modern en innovatief Innovatielab ontworpen.

Kijkje in de toekomst

Wanneer je op de gang aan komt lopen wordt je aandacht al naar het Innovatielab getrokken door het Hexagon folie dat de ramen siert. De entree is hierdoor uitnodigend, maakt nieuwsgierig en verleidt mensen om even binnen te willen kijken.
Wanneer je over de drempel stapt lijkt het wel een of je een kijkje in de toekomst krijgt. Interieur ontwerper Matthew Kousemaker legt uit: “Voor het design hebben we ons laten inspireren door techniek en ruimteschepen. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het lichtontwerp, de strakke diagonale lijnen, de hexagon motieven en de futuristische vormen van de zitelementen.”

Innovatielab 7

Om het interieur een vleug jeugdigheid te geven is er voor de zitelementen gekozen voor frisse en opvallende kleuren.  “De Magenta kleur is vaker toegepast binnen het interieur van het Nova College en daardoor zeer herkenbaar, en de groene en blauwe tinten geven de inrichting een vriendelijke sfeer, als tegenhanger voor de strakke lijnen en futuristische vormen”, aldus Matthew.

Bij het ontwerp is er rekening mee gehouden dat de ruimte multifunctioneel inzetbaar moet zijn: zo dient deze niet alleen als uitvalsbasis voor het team en de practoren, maar ook voor lab-specifieke les-activiteiten. Flexibiliteit is daarom het sleutelwoord voor de inrichting. Er is een flexibele basis neergezet waarop verder gebouwd kan worden: het aantal vaste elementen is tot een minimum beperkt en grote meubelstukken staan op wieltjes, zodat deze snel en makkelijk verplaatst kunnen worden om de beschikbare ruimte anders in te delen.De vloer is glad en onderhoudsvrij. Extra fijn is dat de vinylvloer van partner Interface een akoestisch dempende werking heeft, en daardoor geluidsoverlast beperkt.

Er zijn verschillende soorten zit- en werkplekken gecreëerd waardoor je ervoor kunt kiezen om staand te werken, hoog te zitten, laag te zitten, aan een bureau te werken of te brainstormen in een bijna lounge-achtige setting. Vanzelfsprekend zijn de zitplekken naar behoefte te combineren, zodat groepjes van diverse samenstellingen altijd een fijne werkplek kunnen maken.

Alleen flexibiliteit was niet voldoende, de ruimte moest natuurlijk ook praktisch zijn. Door een groot deel van de witte muren met whiteboard te bekleden kunnen de wanden naar hartenlust gebruikt worden om op te schrijven en te tekenen.
Er is voldoende opbergruimte gecreëerd door middel van afsluitbare, op maat gemaakte kasten, en de glazen vitrinekasten dienen zowel als opslag als ter presentatie van projecten.

 

Innovatielab 6

The future is now

Ondanks dat de situatie rondom COVID-19 voor de nodige uitdagingen zorgt in het gebruik van de ruimte zijn de eerste ervaringen positief. Tim van der Voord vertelt: “In oktober is een mini hackathon gehouden waarbij studenten vanuit de opleidingen Smart ICT Engineer en Junior Consultant duurzaamheid samen oplossingen hebben bedacht voor een duurzame school. De flexibiliteit van de ruimte, het out-of-the-box karakter van de ruimte en de beschikbaarheid van technische mogelijkheden waren essentieel om dit te doen slagen. Met deze fysieke ruimte is er een stevig fundament voor het innovatieprogramma Nova 2.0 om de komende jaren op verder te bouwen!”

Innovatielab 5
+31 (0)33 453 50 90 working well info@rohde-grahl.nl